Wat zijn Hybride Warmtepompen?

Hybride warmtepompen, een innovatieve oplossing voor energiezuinig verwarmen en koelen van woningen, combineren de voordelen van traditionele CV-ketels met die van de innovatieve warmtepomp technologie. Alhoewel ze niet volledig nieuw zijn in de markt, roepen ze nog steeds vragen op bij velen, zoals ‘Wat is een hybride warmtepomp eigenlijk?’ en ‘Hoe werkt het?’.

Werking van Hybride Warmtepompen

Een hybride warmtepomp maakt gebruik van twee verschillende technieken om te voorzien in de warmtebehoefte van een woning. Deze technieken zijn traditionele gasgestookte CV-ketels en warmtepompen die energie halen uit lucht, bodem of water. De warmtepomp-component maakt gebruik van de thermodynamische eigenschappen van een medium (zoals lucht of water) om warmte aan te onttrekken en deze op een bruikbaar niveau te brengen.

De warmtepomp kan de gewonnen warmte direct gebruiken, bijvoorbeeld voor de verwarming van de woning of het opwarmen van water. Wanneer de temperaturen extreem laag zijn en de warmtepomp alleen niet voldoende is, treedt de CV-ketel bij om in de resterende warmtevraag te voorzien.

Lees meer over dit proces op onze pagina ‘Begrijp de werking van hybride warmtepompen‘.

Voor Wie zijn Hybride Warmtepompen Geschikt?

Hybride warmtepompen kunnen een uitstekende oplossing zijn voor huizen waar volledig elektrisch verwarmen niet mogelijk is, of waar de volledige overstap naar een warmtepomp te kostbaar of complex blijkt. Bovendien is dit soort pompen vaak een geschikt alternatief voor oudere CV-ketels.

  1. Bestaande Woningen: In bestaande woningen met een traditionele gasgestookte CV-ketel kunnen hybride warmtepompen een uitstekende manier zijn om te starten met verduurzamen, zonder de hele installatie te moeten vervangen.
  2. Nieuwbouw: Ook in nieuwbouw of bij grondige renovaties kan een hybride warmtepomp een goede optie zijn, zeker als de woning niet volledig aardgasvrij gemaakt kan worden.

Hybride Warmtepompen: Een Slimme Stap naar Energiezuinig Verwarmen

Hybride warmtepompen bieden dus een flexibele, efficiënte en energiezuinige oplossing voor verwarming en koeling. Ze vormen een belangrijke schakel in de energietransitie en maken de stap naar een volledig duurzame energievoorziening kleiner en gemakkelijker.