Maximaliseer de efficiëntie van elk paneel

Wat zijn Micro-omvormers en hoe werken ze?

Micro-omvormers vormen een innovatieve benadering in de wereld van zonne-energie, waarbij elke zonnepaneel wordt uitgerust met zijn eigen kleine omvormer. In tegenstelling tot traditionele systemen, waarbij meerdere panelen op één grote omvormer worden aangesloten, zetten micro-omvormers de gelijkstroom (DC) die door elk individueel zonnepaneel wordt opgewekt, direct om in wisselstroom (AC). Dit proces vindt plaats op het dak, direct bij het paneel.

De werking van micro-omvormers is gebaseerd op geavanceerde halfgeleider- en micro-elektronicatechnologie. Elke micro-omvormer ontvangt DC van een aangesloten zonnepaneel, reguleert de voltage via een ingebouwd maximaal vermogenpunt volgsysteem (MPPT) voor optimale energieopname, en converteert deze vervolgens naar AC voor gebruik in huis of teruglevering aan het net. Dankzij deze technologie kunnen micro-omvormers niet alleen de efficiëntie per paneel optimaliseren, maar bieden ze ook meer flexibiliteit in de systeemontwerp, verbeterde monitoringmogelijkheden en verhoogde veiligheid.

Voordelen van Micro-omvormers

  • Optimale Energieopbrengst: Door individuele MPPT voor elk paneel, kunnen micro-omvormers de energieopbrengst maximaliseren, zelfs onder minder ideale omstandigheden zoals schaduw of vuil op panelen.
  • Flexibiliteit in Systeemontwerp: Micro-omvormers zijn ideaal voor daken met meerdere oriëntaties of hellingshoeken, omdat elk paneel onafhankelijk werkt.
  • Verbeterde Veiligheid: Doordat micro-omvormers werken met lage DC-spanning direct bij het paneel, is er een verminderd risico op elektrische schokken of brandgevaar vergeleken met systemen die hoge DC-spanningen over lange afstanden vervoeren.
  • Duurzaamheid en Betrouwbaarheid: Micro-omvormers zijn ontworpen om de levensduur van zonnepanelen te evenaren, met garanties die vaak oplopen tot 25 jaar.
  • Real-time Monitoring en Diagnose: Met geïntegreerde monitoring kunnen prestaties van elk paneel afzonderlijk in real-time worden bekeken, waardoor snelle identificatie en oplossing van eventuele problemen mogelijk is.

Ideale toepassingssituaties voor Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn bijzonder geschikt voor:

  • Daken met Variabele Oriëntatie of Hellingshoek: Elk paneel werkt onafhankelijk, wat zorgt voor optimale prestaties ongeacht de plaatsing.
  • Installaties in Schaduwrijke Gebieden: Micro-omvormers minimaliseren het negatieve effect van schaduw op de energieopbrengst.
  • Kleine of Uitbreidbare Systemen: Hun modulaire aard maakt het eenvoudig om in de toekomst extra panelen toe te voegen.
  • Veiligheidsbewuste Installaties: De lage DC-spanning en de mogelijkheid tot remote monitoring en snelle uitschakeling maken micro-omvormers een veilige keuze.

Door deze veelzijdigheid en voordelen zijn micro-omvormers een uitstekende keuze voor huiseigenaren en bedrijven die de maximale waarde uit hun zonne-energiesysteem willen halen.

Vergelijk

scroll naar links Micro-omvormers String-omvormers Omvormers met Optimizers
Voordelen
Optimale Energieopbrengst
Flexibiliteit in Systeemontwerp
Verbeterde Veiligheid
Langere Garanties
Verbeterde Monitoring en Controle
Ideale Toepassingssituaties
Daken met variabele schaduw
Grote, ongehinderde daken
Daken met Schaduw
Complex dakontwerp
Installaties met meerdere oriëntaties
Kleinere of gefragmenteerde daken
Systemen die uitbreiding behoeven
Geavanceerde prestatie monitoring

” (redelijk geschikt), “” (geschikt), “” (zeer geschikt), en “” (uitstekend geschikt).

Zonnepanelen?
Doe de gratis dakscan!

“Vaak kijkt men alleen naar de initiële investering van de aanschaf. Terwijl het rendement en hiermee terugverdientijd veel belangrijker zijn.”

Niels Bergstein, Power consultant, Adviesloket Nederland

Zonnepanelen

Adviesloket Nederland vindt voor u beste koop

Voordat u zelf tientallen offertes gaat vergelijken, kunt u contact opnemen met Adviesloket Nederland. Adviesloket Nederland werkt als volgt:

Wij bespreken uw specifieke situatie en wensen.

Onze experts vergelijken interessante zonnepanelenaanbieders om de beste keus te vinden.

Wij presenteren u een selectie zonnepanelenaanbieders die het beste passen bij uw situatie.

Wij begeleiden u in het verdere traject met de aanbieder en dienen als aanspreekpunt om u te adviseren.

Direct antwoord op uw vragen

Wanneer u op zoek bent naar onafhankelijk advies over verduurzaming, kunt u contact opnemen met Adviesloket Nederland. Gratis & vrijblijvend.

Liever zelf contact opnemen?

Gebruik hiervoor onze advieslijn:
(085) 888 99 29

Of stuur eenvoudig een e-mail: info@adviesloketnederland.nl