Betrouwbaar & kostenefficiënt

Wat zijn String-omvormers en hoe werken ze?

String-omvormers vormen de kern van veel traditionele zonne-energiesystemen en bieden een kosteneffectieve en betrouwbare manier om zonne-energie om te zetten voor huishoudelijk en commercieel gebruik. In een string-omvormersysteem worden meerdere zonnepanelen in serie geschakeld, of “in een string”, om gelijkstroom (DC) te genereren, die vervolgens door één centrale omvormer wordt omgezet in wisselstroom (AC) voor gebruik in het gebouw of teruglevering aan het elektriciteitsnet.

Deze omvormers maken gebruik van Maximum Power Point Tracking (MPPT) technologie om de output van de zonnepanelen te maximaliseren. MPPT volgt de optimale stroom en spanning van de zonnepanelen om de totale vermogensoutput te maximaliseren. Aangezien de MPPT op het niveau van de string-omvormer werkt, wordt het vermogen van alle panelen in de string als één geheel geoptimaliseerd, wat betekent dat de prestaties van het hele systeem kunnen worden beïnvloed door schaduw of vuil op één enkel paneel.

Voordelen van String-omvormers

  • Kostenefficiëntie: String-omvormers zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan systemen met micro-omvormers of power optimizers, waardoor ze een betaalbare optie zijn voor veel zonne-energieprojecten.
  • Bewezen Betrouwbaarheid: Deze omvormers hebben een lange geschiedenis van betrouwbaarheid en duurzaamheid, met veel modellen die garanties bieden tot 10-12 jaar, die vaak verlengd kunnen worden.
  • Eenvoudig Onderhoud: Met minder componenten die kunnen falen in vergelijking met systemen met micro-omvormers of optimizers, kunnen string-omvormers eenvoudiger en goedkoper zijn om te onderhouden.
  • Grote Capaciteit: String-omvormers zijn beschikbaar in een reeks van vermogens, waardoor ze geschikt zijn voor zowel kleine residentiële als grote commerciële zonne-energiesystemen.

Ideale toepassingssituaties voor String-omvormers

String-omvormers zijn ideaal voor:

  • Systemen Zonder Significante Schaduwproblemen: In gebieden waar panelen de meeste dagen vol in de zon liggen, kunnen string-omvormers optimaal presteren.
  • Grotere Installaties: Voor grote daken of velden waar de kosten per watt zo laag mogelijk moeten zijn, bieden string-omvormers een efficiënte oplossing.
  • Eenvoudige Dakconfiguraties: Daken met een enkele oriëntatie en weinig tot geen schaduw zijn ideaal voor string-omvormers, omdat de uniformiteit in zonblootstelling de efficiëntie van het systeem maximaliseert.

Hoewel string-omvormers minder flexibel zijn dan micro-omvormers bij het omgaan met schaduw of meerdere dakoriëntaties, bieden ze voor veel projecten een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing. Hun lange geschiedenis van gebruik en de recente technologische verbeteringen maken ze een solide keuze voor zowel nieuwe als geüpgrade zonne-energiesystemen.

Vergelijk

scroll naar links Micro-omvormers String-omvormers Omvormers met Optimizers
Voordelen
Optimale Energieopbrengst
Flexibiliteit in Systeemontwerp
Verbeterde Veiligheid
Langere Garanties
Verbeterde Monitoring en Controle
Ideale Toepassingssituaties
Daken met variabele schaduw
Grote, ongehinderde daken
Daken met Schaduw
Complex dakontwerp
Installaties met meerdere oriëntaties
Kleinere of gefragmenteerde daken
Systemen die uitbreiding behoeven
Geavanceerde prestatie monitoring

” (redelijk geschikt), “” (geschikt), “” (zeer geschikt), en “” (uitstekend geschikt).

Zonnepanelen?
Doe de gratis dakscan!

“Vaak kijkt men alleen naar de initiële investering van de aanschaf. Terwijl het rendement en hiermee terugverdientijd veel belangrijker zijn.”

Niels Bergstein, Power consultant, Adviesloket Nederland

Zonnepanelen

Adviesloket Nederland vindt voor u beste koop

Voordat u zelf tientallen offertes gaat vergelijken, kunt u contact opnemen met Adviesloket Nederland. Adviesloket Nederland werkt als volgt:

Wij bespreken uw specifieke situatie en wensen.

Onze experts vergelijken interessante zonnepanelenaanbieders om de beste keus te vinden.

Wij presenteren u een selectie zonnepanelenaanbieders die het beste passen bij uw situatie.

Wij begeleiden u in het verdere traject met de aanbieder en dienen als aanspreekpunt om u te adviseren.

Direct antwoord op uw vragen

Wanneer u op zoek bent naar onafhankelijk advies over verduurzaming, kunt u contact opnemen met Adviesloket Nederland. Gratis & vrijblijvend.

Liever zelf contact opnemen?

Gebruik hiervoor onze advieslijn:
(085) 888 99 29

Of stuur eenvoudig een e-mail: info@adviesloketnederland.nl